Welke stap zet jij vandaag?

Welke stap zet jij vandaag?

Een goed begin is het halve werk. We kennen dat spreekwoord allemaal wel. Hoe komt het toch, dat het bij een goed begin al lijkt alsof het halve werk al is gedaan?

Als je op onderzoek uitgaat, kom je nog zo’n spreekwoord over beginnen tegen: De eerste klap is een daalder waard. Waarom zou een eerste klap zoveel waard zijn?

Bovenstaande spreekwoorden zijn gebaseerd op het feit dat er niets gebeurd wanneer je niet start. Bijvoorbeeld, wanneer je er maar aan blijft denken dat je de vaatwasser nog moet uitpakken, gebeurd het niet. Maar zodra je de eerste kopjes uit de vaatwasser hebt gepakt en in de kast hebt gezet, volgt de rest al snel.

Starten met iets is soms ‘een dingetje’. Mensen schuiven dat voor zich uit. Dat kan allerlei redenen hebben. Bijvoorbeeld geen zin in de klus omdat het werk als vervelend wordt beschouwd. Of omdat je niet weet hoe of waarmee je kunt beginnen. Of wat voor andere reden je ook maar hebt.

En deze reden geven ons al snel de mogelijkheid om even te wachten. Te wachten tot je iets meer zin hebt gekregen in deze klus. Of totdat de regen gestopt is, zodat je niet nat wordt wanneer je boodschappen gaat halen. Of te wachten tot je nog iets meer informatie gelezen hebt over het maken van een website, voordat je begint er eentje te maken.

Wat je ook wilt doen, het belangrijkste is dat je start. Niet morgen, niet volgende week. Start nu. Als je boodschappen wilt halen, start met het aantrekken van je schoenen en je jas. Pak de paraplu als het regent en zet die eerste stap naar buiten. Of start met het uitvoeren van de eerste stap om een website te maken. En zoek nieuwe informatie op wanneer je niet meer verder kunt.

Stop met wachten. En start. Zet vandaag die eerste stap. Hoe klein die stap ook mag lijken. Start. Maak een begin.

Welke stap zet jij vandaag?

Rik Smale

Reacties zijn gesloten.