Heb jij je momenten van bezinning al gepland?

Heb jij je momenten van bezinning al gepland?

Een moment van bezinning is fijn. Het voelt goed. Waarom? Omdat het ons uit de waan van alle dag haalt. Omdat het ons de ruimte geeft om na te denken over wat we doen en waarom we dat doen. En of we nog steeds doen wat we willen doen.

De zomervakantie is voor veel mensen een moment van bezinning. Je komt tot rust, probeert het werk en de dagelijkse beslommeringen los te laten. Na zo’n moment van bezinning nemen veel mensen zich voor om de komende periode vaker tijd vrij te maken voor bezinningsmomenten. Maar hoe doe je dat? Hoe maak je tijd vrij wanneer je wordt geleefd door je agenda? Door geplande en door ad hoc gebeurtenissen?

Sommige mensen hebben een moment van bezinning vaak alleen. Anderen liever samen. Bijvoorbeeld in gesprek met iemand die niets te maken heeft met je werk. Tegen wie je ongegeneerd kunt praten of vragen kunt stellen. Of waarmee je kunt sparren over verschillende invalshoeken zonder dat je rekening moet houden met de belangen van die ander.

Tijd voor bezinning is er niet, tenzij je bewust tijd plant. En je jezelf serieus genoeg neemt om daarvoor tijd voor vrij te willen maken. Jij bent immers je eigen gereedschap. En gereedschap moet je onderhouden.

Heb jij je bezinningsmomenten voor de komende periode al ingepland? Zorg er dan voor dat je aan het einde van ieder moment een concreet doel hebt afgestemd voor het volgende moment. Zo maak je de momenten nuttig en zinvol.

Voor de een is dagelijks een half uurtje wandelen een moment van bezinning, voor de ander een periodiek gesprek met een coach of een wekelijks kopje koffie met een goede vriend of vriendin.

Wat is voor jou een moment van bezinning? En hoe plan jij deze in?

Rik Smale

Geef een reactie