Hoe delegeer jij?

Hoe delegeer jij?

De zomervakantie is (bijna) voorbij. De plannen voor het komende schooljaar liggen klaar om uitgevoerd te worden. Dit uitvoeren kun jij niet alleen. Dit doe je samen met je team. Of denk jij stiekem dat je het toch alleen kunt?

Vind jij het moeilijk om verantwoordelijkheden uit handen te geven? Krijg jij het gevoel minder controle te hebben over het geheel, wanneer jij een klus afstaat aan iemand anders?

Veel mensen vinden delegeren in het begin moeilijk. De een voelt zich bezwaard en heeft het gevoel de ander met werk op te zadelen. De ander deelt taken uit en schrijft anderen precies voor hoe ze die taak moeten uitvoeren. Of je controleert een ander zo uitgebreid, dat je erachter komt dat je de klus zelf in minder tijd had kunnen uitvoeren.

Herkenbaar? Dat is helemaal niet erg. Want delegeren kun je leren.

Het klinkt misschien cliché, maar het is o, zo waar.

Het begint met vertrouwen hebben in de professionaliteit van de ander. Vervolgens stem je de verwachtingen met elkaar af.

De eerste keren zul je misschien wel letterlijk op je handen moeten gaan zitten, wanneer je een klus uit handen geeft. Maar je zult zien dat dit langzaamaan beter gaat.

Zoals met zoveel dingen geldt ook hier: begin ermee en verbeter jezelf gaandeweg.

Wat zijn jouw ervaringen met delegeren?


Rik Smale

Reacties zijn gesloten.