Hoe ga jij om met je allergie?

Hoe ga jij om met je allergie?

We hebben allemaal onze kwaliteiten. Een kwaliteit is een positieve eigenschap die je van nature bezit. Deze eigenschap komt van binnenuit, je doet dit als het ware vanzelf. Een kwaliteit is verder te ontwikkelen. Op deze manier kun je je kwaliteit steeds beter inzetten.

Daniël Ofman is zich verder gaan verdiepen in kwaliteiten. Kwaliteiten die jou kenmerken, noemt hij kernkwaliteiten. Deze kwaliteiten kenmerken jou als persoon. Daniël Ofman onderzocht hoe kernkwaliteiten samenhangen met valkuilen, allergieën en uitdagingen. Hij kwam tot de conclusie dat deze met elkaar verbonden zijn. En dat je die verbondenheid inzichtelijk kunt maken middels een kwadrant.

We gaan een kernkwadrant invullen om te laten zien welk inzicht dat geeft. Als voorbeeld nemen we de kernkwaliteit zorgzaamheid.

📌Zorgzaamheid is een kernkwaliteit die door veel mensen gewaardeerd wordt. Als je deze kernkwaliteit bezit Je geeft aandacht aan mensen en dingen die belangrijk voor je zijn.

📌Wanneer je deze kernkwaliteit te vaak op ongepaste momenten inzet, wordt het je valkuil. Je kernkwaliteit heeft dan geen positieve uitwerking, maar juist een negatieve. De kernkwaliteit zorgzaamheid slaat dan door naar de valkuil betutteling.

📌Betutteling wordt over het algemeen als negatief ervaren. Het positief tegenovergestelde van betutteling is loslaten. Wanneer jij de kernkwaliteit zorgzaamheid te vaak inzet, is het voor jou de uitdaging om meer te leren loslaten.

📌Wanneer je te veel loslaat, of op ongepaste momenten, slaat loslaten door naar onverschilligheid. Onverschilligheid wordt over het algemeen als negatief ervaren. En mensen met de kernkwaliteit zorgzaamheid kunnen een allergie voelen voor voor mensen die onverschillig gedrag vertonen.

Die allergie ontstaat doordat onverschilligheid precies tegenovergesteld staat aan zorgzaamheid. Je zou dat het andere uiterste kunnen noemen. Dankzij een kernkwadrant word jij je bewust van je kernkwaliteiten, valkuilen, allergieën en uitdagingen.

Zelf aan de slag

Je kunt dit kernkwadrant invullen voor elke andere kernkwaliteit. Je hoeft niet te beginnen bij een kwaliteit. In plaats daarvan kun je ook met een allergie beginnen bijvoorbeeld. Op deze pagina vind je voorbeelden van ingevulde kernkwadranten.

Wanneer je inzicht hebt gekregen in je eigen kwaliteiten, valkuilen, uitdagingen en allergieën, kun je ermee aan de slag. Wanneer je kernkwaliteit zorgzaamheid is, en een van je collega’s toont veel onverschilligheid, kun je een volgende bespreking met deze collega voorbereiden met hulp van het ingevulde kernkwadrant.

Leg daarbij de focus dan op je uitdaging: loslaten. Schrijf op wat je tijdens de volgende bespreking kunt doen om meer los te laten. Misschien helpt het jou om letterlijk op je handen te gaan zitten bijvoorbeeld. En reflecteer na de bespreking of het je gelukt is om meer te focussen op loslaten.

Verwacht niet dat je tijdens je eerste oefening gelijk je uitdaging beheerst. Dit kost tijd. Oefen dan ook zoveel mogelijk en geef niet op.

Mensen in je allergie

Zitten sommige mensen behoorlijk in jouw allergie? Dan weet je nu wat je te doen staat.

📌Maak door middel van een kernkwadrant inzichtelijk welke kernkwaliteit van jou bij deze allergie hoort. Breng vervolgens ook de valkuil en de uitdaging in beeld.

📌Wanneer iemand zich in jouw allergie bevindt, zul je merken dat je snel in je valkuil schiet. Je hiervan bewust worden is de eerste stap.

📌De volgende stap is het verleggen van je focus. Zodra je merkt dat iemand zich in jouw allergie bevindt, focus je dan op je uitdaging. Daardoor blijf jij meer bij jezelf en blijf je uit je valkuil.

Je zult merken dat je langzamerhand steeds minder heftig reageert op mensen die zich in jouw allergie bevinden. Gun jezelf daarvoor wel een beetje tijd, Rome is immers ook niet in één dag gebouwd 😉.

Heb je vragen naar aanleiding van je eigen kernkwaliteiten?
Of wil je weten hoe jij aan de slag kunt met jouw uitdagingen?
Neem dan contact met me op.

Rik Smale

Reacties zijn gesloten.