Hoe gaat het met jou?

Hoe gaat het met jou?

We videobellen ons suf. Op deze manier kunnen we met elkaar vergaderen en blijven we min of meer met elkaar in contact. Al is dat contact wel anders dan in real life. Zo is er bijvoorbeeld minder ruimte voor interactie en kan er vertraging in de verbinding optreden.

Tijdens een online overleg is voornamelijk ruimte voor de formele kant van communicatie. De informele kant van communicatie komt in het gedrang. Bijvoorbeeld de gesprekken bij de koffieautomaat. Normaal gesproken dé plek om een band met elkaar te onderhouden, groepsgevoel te creëren en ideeën te ontwikkelen.

Ook doet groepsgrootte van de groep waarmee je videobelt er toe. Dat is bij een face-to-face overleg in real life al zo. Dat lijkt bij een online overleg nog meer het geval. Een gesprek tussen twee tot drie personen verloopt redelijk interactief. Er is ruimte om je eigen mening te geven en te luisteren naar de mening van anderen. Bij grotere groepen blijkt veel interactie al snel minder effectief waardoor er ook minder interactie is.

Tijd voor de ‘praatjes tussendoor’ is er niet echt. Waar je tijdens een overleg in real life bijvoorbeeld tussen twee agendapunten door een informeel gesprekje met je collega kunt hebben, kun je dat tijdens een online overleg niet.

📌Hoe houd je in deze situatie oog voor elkaar?
📌Hoe kun je als leidinggevende toch betrokken zijn bij je mensen?
📌En hoe houd je het personeel betrokken bij je organisatie?

👉Dat kan door informele gesprekjes in te plannen. Dat klinkt misschien wat vreemd. Wellicht voelt het de eerste keer of keren dat je dit doet ook wat vreemd. Maar het werkt. En het gaat steeds normaler voelen.

Door afspraken met mensen te plannen waarin eigenlijk niets anders op de agenda staat dan de vraag: ‘Hoe gaat het met je?’ kun je de betrokkenheid binnen je organisatie al vergroten.

En, eerlijk is eerlijk, misschien zijn deze afspraken ook helemaal niet zo gek in tijden dat we wel in real life vergaderen. Want we zijn altijd druk, we lopen altijd door naar de volgende afspraak en wanneer is er werkelijk tijd voor een echt antwoord op de vraag: ‘Hoe gaat het met je?’

Rik Smale

Reacties zijn gesloten.