Hoe krijg je meer grip op je leven?

Hoe krijg je meer grip op je leven?

Soms heb je het gevoel alle last van de wereld op je schouders te moeten dragen. Alsof je moet zorgen voor alles en iedereen om je heen. Want als jij het niet doet… Wie doet het dan? En komt het dan wel goed?

Je bent bijvoorbeeld bezorgd om de maatregelen vanuit de overheid tegen COVID-19. Je vindt de maatregelen veel te streng. Of juist niet streng genoeg. Je vindt dat andere mensen zich niet goed genoeg aan de maatregelen houden. Of juist veel te strak de regels naleven.

Je wilt deze andere mensen helpen. Want zoals het nu gaat, gaat het niet goed. Je probeert anderen te overtuigen van jouw visie, van jouw aanpak. Je wilt anderen laten inzien dat hun manier echt niet handig is. Je wilt ze helpen om het goede te doen. Wat in jouw ogen het goede is.

De reactie van anderen verbaast je. Je wilt hen helpen, ondersteunen, begeleiden. Maar ze reageren afwijzend op jouw hulp. In plaats van het accepteren van je aangeboden hulp, krijg je reacties als: Bemoei je met je eigen zaken, hou toch eens op te zeuren, of heb je geen vertrouwen in mij?

Je begint te twijfelen aan jezelf, je vraagt je af waarom ze zo afwijzend reageren terwijl je hen alleen maar wilt helpen. Met als gevolg dat je je nog meer zorgen begint te maken: Hoe kun je hen nou wel bereiken?

📌 Het punt is, dat je dat in de meeste gevallen niet zal lukken. Ik zal je hieronder uitleggen waarom niet.

Op bepaalde zaken heb jij invloed. Wanneer je bijvoorbeeld moet thuiswerken in verband met COVID-19, heb jij invloed op je werkplek. Je kunt zelf bepalen in welke kamer je gaat zitten. Je kunt zelf bepalen aan wat voor bureau je wilt werken. En je kunt zelf bepalen op wat voor stoel je gaat zitten.

Op andere zaken heb jij geen invloed. Je hebt geen invloed op de maatregelen die de overheid neemt. Je hebt geen invloed op gedrag dat een collega laat zien. Je hebt geen invloed op een opdrachtgever die de opdracht stopt.

Wanneer je vaak bezorgd bent om zaken waar je geen invloed op hebt, kan het voelen alsof je de grip op je leven verliest. Ga dan niet bij de pakken neerzitten. Of proberen mensen nog meer te overtuigen van jouw zienswijze.

👉 Probeer meer grip op je leven te krijgen door je focus te verleggen.

Hoe?

Dat begint door je bewust te worden van jouw cirkel van invloed. Op welke zaken heb je wel invloed? Die vallen binnen je cirkel van invloed. Zaken waarop je geen invloed hebt vallen erbuiten.

Focus je vervolgens op zaken waarop je invloed hebt. Wanneer je bij het thuiswerken het informele contact met je collega’s mist, kun je daarover gaan klagen. Maar invloed op de beslissing heb je niet. Er is voor jou besloten dat je thuis moet werken.

Wel kun je initiatieven nemen die hun oorsprong in jouw cirkel van invloed vinden. Jij kunt bijvoorbeeld collega’s benaderen voor een informeel zoommoment. Zodat je elkaar toch even spreekt buiten de verplichte afspraken om.

👉 Hulp nodig bij het bewust worden van jouw cirkel van invloed? Ik heb een opdracht voor je gemaakt. Tijdens het maken van deze opdracht word jij je bewust van de invloed die jij hebt op bepaalde zaken. Of juist niet.

Wil je de opdracht graag ontvangen? Neem dan contact met me op via het contactformulier.

Rik Smale

Reacties zijn gesloten.