Hoe nieuwsgierig ben jij?

Hoe nieuwsgierig ben jij?

Sinterklaas zal het niet weer doen. Deze woorden van Sinterklaas maakten indruk op de kinderen hier. Wat gebeurde er precies? Voor wie het niet gezien heeft, zal ik het kort samenvatten.

Al jaren gaan de verhalen de ronde dat Sinterklaas stoute kinderen in de zak meeneemt naar Spanje. Nu blijkt dat Sinterklaas het geen goed idee vindt om stoute kinderen mee te nemen. Hij heeft beloofd dat ook niet weer te zullen doen.

Als ik hier verder over nadenk, denk ik: Wat maken we kinderen hiermee eigenlijk bang. Als je stout bent, ga je mee in de zak naar Spanje. Hoe erg moet het voor een kind zijn om het gevoel te hebben dat hij van de ene op de andere dag mee naar Spanje kan worden genomen. Weg van huis.

En dat ook nog eens bij een abstract iets als stout zijn.

Want wat is stout zijn precies? Kinderen onderzoeken dingen vanuit hun onschuld. Proberen dingen uit. Achteraf (of soms op het moment zelf al) blijkt dat wat ze deden niet zo handig was.

Maar ben je stout als je voor de eerste keer een koekje uit de trommel pakt zonder dat te vragen? Ben je stout als je de schoenen van iemand voor de grap verstopt (waarna die persoon vervolgens het hele huis overhoop haalt, omdat jij de schoen zo goed verstopt hebt en inmiddels op school zit, waardoor je niet kunt vertellen dat je de schoen hebt verstopt)?

Ik ben van mening dat je bovenstaande voorbeelden niet zomaar kunt bestempelen als stout. Kinderen proberen dingen. En die pakken soms positief uit en zijn soms wat minder handig. Hoe kun je daar dan het beste mee omgaan?

Door je meer te verwonderen over het gedrag dat je waarneemt. Nieuwsgierig zijn naar de reden waarom een kind iets doet. Laten we vragen stellen als: Waarom heb je dat koekje gepakt? Of waarom heb je die schoen verstopt? In plaats van te oordelen over het gedrag dat je waarneemt.

👉 Ik daag je uit om in december meer nieuwsgierig te zijn naar elkaar. Niet alleen naar kinderen, maar ook naar andere volwassenen. Ik leg je hieronder uit waarom.

We leven in een periode waarin ons veel beperkingen worden opgelegd. Waarin het perspectief soms ver te zoeken lijkt.

Een periode waarin gezelligheid voor de één heel vanzelfsprekend is, terwijl de ander worstelt om deze donkere maanden door te komen.

Iedereen ervaart een situatie op zijn eigen manier. Denkt op een eigen manier. Heeft een eigen gevoel bij een situatie. En dat is oké. Dat is niet goed of fout.

Wees nieuwsgierig. Naar de ander. En naar jezelf.

Stel een ander vragen. Stel jezelf vragen.

Blijf je verwonderen.

Hoe nieuwsgierig ben jij?

Rik Smale

Reacties zijn gesloten.