Klassengesprek bij Daan

Klassengesprek bij Daan

Daan heeft tijdens zijn lessen biologie regelmatig verhitte discussies in zijn klas. Onderwerpen als homoseksualiteit en abortus roepen bij leerlingen veel emoties op. Leerlingen uiten zich op zulke momenten vrij heftig. Alhoewel, niet elke leerling. Sommige leerlingen lijken juist dicht te slaan en zich meer terug te trekken.

Dat laatste herkent Daan ook bij zichzelf. Als tijdens zijn les een leerling zich negatief uitlaat over vrouwen die abortus plegen, vraagt Daan of het ook iets minder mag. De leerling laat weten dat hij zijn eigen mening mag hebben en mag uiten. Daan heeft daar niets over te zeggen vind hij.

Op dit moment slaat Daan dicht. Daan baalt van zichzelf. Hij snapt niet goed waarom hem dit altijd overkomt. Of het nou leerlingen zijn, collega’s, leidinggevenden of vrienden, telkens wanneer iemand heel direct en fel tegen hem praat, weet hij niet goed hoe hij kan reageren. Hij trekt zich terug en slaat dicht. En dat terwijl Daan juist zo graag het gesprek over deze onderwerpen wil laten plaatsvinden. Om meer begrip voor, en inzicht in, verschillende standpunten van anderen te krijgen.

In het onderwijs werken veel mensen zoals Daan. Mensen die dagelijks gesprekken voeren met groepen leerlingen en met collega’s. Die tijdens deze gesprekken niet altijd de ruimte voelen om te kunnen reageren op de ander. Die zich soms niet begrepen voelen. Die achteraf denken: ‘Had ik dit of dat maar gezegd.’

Mensen die snappen dat juist het gesprek kan leiden tot wederzijds begrip. Tot verbinding. Alleen hoe doe je dat? Hoe voer je zo’n gesprek op een manier dat jij jezelf kunt blijven uiten en tegelijkertijd anderen de ruimte geeft.

Voor mensen zoals Daan, die snappen dat juist het gesprek kan leiden tot wederzijds begrip, heb ik een training ontwikkeld. Tijdens deze training krijg je inzicht in je eigen manier van communiceren én inzicht in de manier waarop een ander communiceert. Vervolgens leer ik je hoe je ervoor kunt zorgen dat jij je wel kunt uiten op momenten waar je dat eerder niet deed. En tegelijkertijd anderen de ruimte geeft om dat ook te doen.

Deze training kun je individueel volgen, online of op locatie én met je hele team. En wat helemaal leuk is: deze training valt binnen een subsidieregeling, waardoor je hem 100% vergoed krijgt. Wil je meer informatie over deze training? Stuur me dan direct een berichtje of bel me. Klik op de knop hieronder.

Rik Smale

Reacties zijn gesloten.