Wanneer ben jij je bewust van je cirkel van invloed?

Wanneer ben jij je bewust van je cirkel van invloed?

Soms kun je je zo druk maken om dingen waar je eigenlijk geen invloed op hebt. Zonde van je energie. Waarom? Omdat de energie verloren gaat. Hoe behoud je deze energie? Door te kijken naar de cirkel van invloed.

Energieslurpers lijken soms lastig te stoppen. Zo kunnen de nieuwe maatregelen van het kabinet in je hoofd blijven malen. Bijvoorbeeld dat het aantal bezoekers is teruggebracht van twee personen naar één persoon.

Misschien maak je je dan wel zorgen om vereenzaming van bijvoorbeeld je ouders. Of om andere mensen in je omgeving. Wanneer je hierover blijft malen in je hoofd, kan veel energie verloren gaan.

Wat dan kan helpen is het kijken naar de cirkel van invloed, ook wel de cirkel van betrokkenheid genoemd. Je kijkt dan bewust naar iedere situatie en stelt jezelf de vraag: ‘Heb ik invloed op deze situatie of niet?’.

Wanneer je geen invloed op de situatie hebt, kun je twee dingen doen. Je kunt op zoek naar een manier om invloed op de situatie uit te kunnen oefenen, of je accepteert de situatie zoals die is. Wanneer je wel invloed op de situatie kunt uitoefenen, kun je kijken wat op dat moment het meest handige is om te doen.

Wanneer we kijken naar het voorbeeld van de aangepaste bezoekregeling en het feit dat je je zorgen maakt omdat je ouders misschien wel vereenzamen nu, valt op te merken dat je geen invloed hebt op de aangepaste bezoekregeling. Het kabinet heeft dat bepaald en op dat besluit heb jij geen invloed.

Je hebt wel invloed op de invulling die je aan dat besluit geeft. Ging je eerder met je partner samen langs je ouders, dan kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om de komende tijd alleen op bezoek te gaan.

Ik heb een opdracht ontwikkeld om je bewuster te worden van jouw cirkel van invloed. Als je deze opdracht wilt ontvangen, laat me dat dan even weten door een berichtje te sturen via het contactformulier.

Rik Smale

Reacties zijn gesloten.