Wie heb jij een goed gevoel gegeven?

Wie heb jij een goed gevoel gegeven?

We zitten midden in de tweede lockdown. We werken thuis, begeleiden thuis de kinderen bij hun schoolwerk als de klas in quarantaine zit, we sporten thuis en in het weekend zijn we thuis. Kortom, we zitten thuis.

We bevinden ons dus voornamelijk in de thuisomgeving. Samen met andere mensen die zich ook in deze thuisomgeving bevinden. Wellicht een huisgenoot, een partner en mogelijk één of meer kinderen.

Doordat we zoveel op elkaars lip zitten, ligt irritatie op de loer. Want dat je partner altijd zijn koffiekopje op zijn werkplek laat staan wist je misschien niet. Doordat hij dat nu op zijn thuiswerkplek ook doet, mis jij steeds meer koffiekopjes in je keuken.

Bovenstaand voorbeeld lijkt vrij onschuldig, maar geloof me, daar begint de eerste irritatie al te ontstaan.

Hoe houd je de sfeer in huis goed in deze periode waarin we met zijn allen voornamelijk thuis zitten?

Dat begint met communicatie. In bovenstaand voorbeeld over het koffiekopje kun je bij je partner aangeven dat je ervan baalt dat hij zijn koffiekopje op zijn thuiswerkplek laat staan. Ook kun je je partner aangeven wat het met jou doet, namelijk dat je het vervelend vindt dat er steeds meer koffiekopjes uit de keuken missen.

Een andere insteek is gebaseerd op het spreekwoord:

Wie goed doet, goed ontmoet

Dit spreekwoord betekent zoveel als: ‘Wie goede dingen voor andere mensen doet, kan ook goede dingen terug verwachten’. Waarbij de nadruk ligt op het doen van goede dingen, zónder dat je er gelijk iets voor terug verwacht. Temper je eigen verwachtingen én doe iets goeds omdat jij dat graag wilt doen.

In het koffiekopjesvoorbeeld zou je dus met een vers kopje koffie naar de thuiswerkplek van je partner kunnen lopen, hem de koffie geven en de gebruikte koffiekopjes mee kunnen nemen naar de keuken.

Voordeel: Je ziet je partner even, je partner voelt zich gewaardeerd én jij hebt je koffiekopjes weer terug in de keuken.

Leuk bijkomstig voordeel: gedrag lijkt soms wel besmettelijk te zijn. Wanneer je over je irritaties begint te zeuren, lijkt het wel of anderen ook beginnen te zeuren. En andersom: wanneer je iets goeds doet voor een ander, lijkt het wel of anderen ook iets goeds doen voor jou. Vandaar: ‘Wie goed doet, goed ontmoet’.

Rik Smale

Reacties zijn gesloten.