Tegen wie zeg jij: ‘Nee’​ ?

Tegen wie zeg jij: ‘Nee’​ ?

Je hebt vast wel eens van die momenten dat iemand je vraagt om iets te doen, terwijl je het al hartstikke druk hebt. Je zegt snel: ‘Ja, dat doe ik wel even’. Achteraf denk je bij jezelf: ‘Wat heb ik nou gezegd, daar heb ik helemaal geen tijd voor…’ 🀐. Daarna denk je: ‘Kon ik maar wat makkelijker nee zeggen…’

Wat is er voor nodig om makkelijker nee te zeggen? Voordat ik je hierin meeneem wil ik je eerst laten zien wat het effect is van ja zeggen.

Door altijd maar ja te zeggen, verwacht je omgeving dat jij ja zegt. Je wordt dan ook steeds vaker benaderd met een vraag, waarbij mensen er al vanuit gaan dat jij ja zegt.

Je wilt niemand teleurstellen, dus zeg je ja. Hoe vaker je ja zegt, hoe meer de ander daarop rekent en hoe vaker jij ja zegt om teleurstelling te voorkomen. Een vicieuze cirkel waarin je terecht komt.

Door ja te zeggen stel je de ander niet teleur. Maar word jij hier zelf ook vrolijk van?

En als jij altijd ja zegt tegen een ander, tegen wie zeg je dan eigenlijk nee?

πŸ‘‰ … tegen jezelf.

Als dat niet vervelend voelt en het zit je niet in de weg, dan is er geen probleem.

Wanneer dat wΓ©l het geval is, kun je verschillende dingen doen:

  • Je kunt je gedrag gelijk aanpassen. Er zijn op het internet verschillende lijstjes te vinden waarbij je in een X aantal stappen makkelijker nee leert zeggen. Deze stappen zijn erg waardevol en kunnen goed werken.

⇨ De kans dat je na verloop van tijd terugvalt in je oude gedrag is groot.

  • Je kunt ook op zoek gaan naar de reden waarom je makkelijk ja zegt tegen anderen en nee tegen jezelf.

Een reden dat je vaak ja zegt tegen anderen kan zijn omdat je dat nou eenmaal hebt meegekregen van je ouders. Je kunt dan overtuigd zijn van het feit dat je geen nee hoort te zeggen op een vraag van iemand.

Een andere reden kan zijn dat je jezelf minder de moeite waard vindt. Waardoor je makkelijker nee zegt tegen jezelf, in plaats van tegen een ander.

⇨ Wat de reden ook is, wanneer je naar deze reden op zoek gaat, en er vervolgens mee aan de slag gaat, is de kans dat je terugvalt in je ‘oude’ gedrag klein.

Durf jij het aan? Om nee te zeggen tegen een ander? En ja te zeggen tegen jezelf?

Begin dan vandaag nog. πŸ’ͺ Ga op zoek naar de reden waarom jij ja zegt tegen een ander. En onderzoek wat voor jou redenen zijn om vaker ja tegen jezelf te zeggen.

πŸ€Oh ja, wanneer mensen gewend zijn dat jij altijd ja zegt, zullen ze raar staan te kijken als je ineens antwoord met nee. Laat je daardoor niet uit het veld slaan.

Misschien kun je de ander meenemen in jouw proces. Mensen hebben tijd nodig om te wennen aan je andere reactie.

Rik Smale

Reacties zijn gesloten.